Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

ads

Άμεσα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας

Έργα και πρωτοβουλίες στον Ν. Καστοριάς

Διάλογος με τους πολίτες

Βήμα στους νέους

Εγγραφή στο Newsletter
Διαδρομή: Αρχική Σελίδα »
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Print
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ


pasok4Τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, όπως αυτή που αποτυπώνεται στον κύκλο εργασιών των επιχ/σεων, στους δείκτες ανεργίας, στο κόστος παραγωγής και στις τιμές των γεωργικών & κτηνοτροφικών προϊόντων, δείχνουν ότι η περιοχή βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της τελευταίας εικοσαετίας.   

Το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχ/σεων, οι μαζικές απολύσεις, ιδίως στον τομέα της Γουνοποιίας, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κατασκευής νέων μεγάλων έργων, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γεωργικός & κτηνοτροφικός τομέας έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της ανεργίας και την αδυναμία σε πλατιά κοινωνικά στρώματα να ανταποκριθούν ακόμη και στις ελάχιστες καθημερινές οικονομικές τους ανάγκες. 

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του παραγωγικού ιστού της περιοχής μας είναι ορατός. Στην ανυπαρξία συγκεκριμένης αναπτυξιακής πολιτικής τα τελευταία 5 χρόνια και στη συρρίκνωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, λόγω της ακρίβειας και της φοροεπιδρομής, ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη τραπεζική κρίση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αν παραμέναμε απλοί παρατηρητές ή «αναλυτές» των προβλημάτων, τότε θα μετράμε απλά τα θύματα της κρίσης που συνεχώς θα αυξάνονται.

Γι΄αυτό θεωρώ ότι είναι απόλυτα αναγκαία η εφαρμογή ειδικού προγράμματος για την περιοχή που αφ' ενός θα αναπτύσσει ένα δίκτυο προστασίας για τα στρώματα εκείνα που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης και αφ' ετέρου θα  ενισχύει την πραγματική οικονομία και θα δημιουργεί συνθήκες ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση.

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:

Α) Μέτρα για την προστασία των στρωμάτων που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης

  • Στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων με χορήγηση «επιδόματος αλληλεγγύης» από 500€ έως 1.300€, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση
  • Στήριξη ανέργων, με αύξηση του επιδόματος ανεργίας και  επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του.
  • Εφαρμογή του θεσμού της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη ανέργων & απολυμένων, σε τομείς που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό (κοινωνική πρόνοια, περιβάλλον κ.α.).
  • «Πάγωμα» δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της συγκυρίας. Ουσιαστική αντιμετώπιση των θεσμικών, λειτουργικών δυσλειτουργιών που εντοπίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά & επιχ/σεις.
  • Ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με αύξηση της  επιστροφής του Φ.Π.Α., επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων αγροτών με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
  • Τροποποίηση των προϋποθέσεων δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να διατεθούν όντως στην πραγματική οικονομία τα 28 δις ευρώ που δόθηκαν στις Τράπεζες.
  • Στοχευμένα μέτρα, κίνητρα και ενισχύσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη στήριξη και ανάκτηση της βιωσιμότητας του κλάδου της Γουνοποιίας.
  • Ισχυρά κίνητρα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ιδιαίτερα για  νέους.
  • Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της νεανικής και της γυναικείας, με αύξηση του ποσού επιδότησης και ριζική απλούστευση των διαδικασιών για την έναρξη δραστηριότητας αυτοαπασχόλησης.
  • Γενναία αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το Νομό, άμεση προώθηση νέων μεγάλων και μικρότερων έργων για την περιοχή.

Β) Μέτρα για την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση


Το ειδικό αυτό πρόγραμμα είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό να εφαρμοσθεί.

Άλλωστε στο παρελθόν, όταν είχε ξεσπάσει το 1998-1999 η οικονομική κρίση στην Ρωσία με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την γουνοποιία και την ανεργία στην Καστοριά, είχαμε εφαρμόσει ειδικό πρόγραμμα για το Νομό.

Το πρόγραμμα εκείνο, είχε χρηματοδοτηθεί με 42 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση 2.500 συνολικά  νέων θέσεων εργασίας, θέσεων αυτοαπασχόλησης, επιδοτούμενων σεμιναρίων, επανακατάρτισης, ενώ είχε ληφθεί ειδική μέριμνα για το πρόβλημα 1.100 μικροβιοτεχνών - μικροοφειλετών που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν λόγω τις κρίσης στις δανειακές τους υποχρεώσεις.


ΠΑ.ΣΟ.Κ.
η πολιτική μας έχει επίκεντρο τον άνθρωπο


PES

Βουλή των Ελλήνων

Amnesty International

Unicef

Facebook

Καστοριά

VOYLITILEORASI_copy