Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

ads

Άμεσα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας

Έργα και πρωτοβουλίες στον Ν. Καστοριάς

Διάλογος με τους πολίτες

Βήμα στους νέους

Εγγραφή στο Newsletter
«Ανασυγκρότηση» ή εκλογικές σκοπιμότητες?
Print

26/8/2015

· Η παραίτηση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η σπουδή για εκλογές σε λίγες εβδομάδες προκάλεσαν αιφνιδίως κινητικότητα, δηλώσεις και «προσκλήσεις» για συνεργασία και βαρύγδουπες δηλώσεις ακόμη και «ανασυγκρότησης» της προοδευτικής παράταξης ως ισχυρού τρίτου πόλου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

· Αυτή η προοδευτική παράταξη που εκφραζόταν έως το 2012 κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνεται έκτοτε σε ολοένα και μικρότερα εκλογικά ποσοστά.

· Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε αρχικά το 2012 την ανάληψη της ευθύνης, που δεν του αναλογούσε, για την Συμφωνία του Μαΐου του 2010 (Μνημόνιο) η οποία βέβαια απέτρεψε την άτακτη χρεωκοπία της χώρας.

· Μετά το 2012 όμως πλήρωσε, κι αυτό αποτυπώθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, την αποιδεολογικοποίησή του, την συνεργασία του με την ΝΔ και την καταγραφή στην συνείδηση του κόσμου της «μετατροπής» του από «αριστερόστροφο» σε «δεξιόστροφο».

· Η Πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για την δημιουργία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Σοσιαλιστών Δημοκρατών τον περασμένο Ιανουάριο εξέφραζε την ανάγκη για την λειτουργία ενός σύγχρονου, ριζοσπαστικού, προοδευτικού κόμματος που θα έβαζε και πάλι ως προμετωπίδα αρχές και αξίες και θα αγωνιζόταν για διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη. Θα επιδίωκε ριζικό εκσυγχρονισμό των θεσμών και βαθιές μεταρρυθμίσεις σε Κράτος, οικονομία και κοινωνία, ώστε η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο που οδηγεί σε Μνημόνια, ύφεση, ανεργία και πάλι Μνημόνια κ.ο.κ.

· Ο εκλογικός αγώνας, στον οποίο ρίχθηκαν με ενθουσιασμό μέλη και φίλοι του νέου Κόμματος και ιδιαίτερα οι νέοι, διεξήχθη κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της τεράστιας πόλωσης του πολιτικού κλίματος, του μπαράζ ανιστόρητων επιθέσεων που υφίστατο ακόμη ο Γ. Παπανδρέου ως δήθεν υπεύθυνος για τα Μνημόνια και των επιθέσεων από το παλαιό ΠΑΣΟΚ περί δήθεν διάσπασής του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια και η έλλειψη οποιασδήποτε οργανωτικής δομής κλπ.

· Το ΚΙΝΗΜΑ δεν πέτυχε τον στόχο της εισόδου στη Βουλή, αλλά συγκέντρωσε την προτίμηση 155.000 πολιτών, έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς νέους ανθρώπους να δώσουν τον αγώνα μέσα και έξω από τα ψηφοδέλτιά του και δημιούργησε μια ελπίδα για άλλου είδους, ποιοτική, πολιτική.

· Τώρα τελευταία λέγονται και γράφονται διάφορα για εκλογική σύμπραξη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με το παλαιό ΠΑΣΟΚ.

· Εκτιμώ ότι συνεργασίες που αποφασίζονται βιαστικά, κάτω από την πίεση των εκλογών που θα γίνουν άρον-άρον, δεν αποτελούν ανασυγκρότηση, πάνω σε νέες βάσεις, της προοδευτικής Παράταξης. Δεν διασφαλίζουν λειτουργίες που θα στηρίζονται σε αρχές , αξίες, προοδευτική ιδεολογία. Ούτε εξασφαλίζουν αμετακίνητη απόφαση για βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ούτε προφυλάσσουν από μετεκλογικές Κυβερνητικές συνεργασίες σκοπιμότητας.

· Αντίθετα τέτοιες βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να απογοητεύσουν μεγάλο μέρος αυτών που ακολούθησαν το ΚΙΝΗΜΑ και δραστηριοποιήθηκαν σ’ αυτό και κυρίως τους νέους που, δικαιολογημένα, ζητούν επίμονα το νέο, διαφορετικό, ριζοσπαστικό, αξιακό, απαλλαγμένο από νοοτροπίες και τερτίπια του παρελθόντος, λόγω και έργω.

· Οι συνεννοήσεις σε επίπεδο κορυφής εύκολα ερμηνεύονται ως εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών ή εκλογικών και μόνο επιδιώξεων.

· Οι λόγοι για τους οποίους γεννήθηκε το ΚΙΝΗΜΑ και η διαφορετική πορεία που χάραξε δεν έχουν καθόλου εκλείψει. Αντίθετα τώρα είναι πιο σαφείς και κατανοητοί.

· Η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι τα πολυτιμότερα χαρακτηριστικά για τους πολιτικούς, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα στην πολιτική ζωή της χώρας με τρανό παράδειγμα τις απίστευτες κωλοτούμπες του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλιππος Πετσάλνικος

Πρώην Πρόεδρος της Βουλής


PES

Βουλή των Ελλήνων

Amnesty International

Unicef

Facebook

Καστοριά

VOYLITILEORASI_copy