Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

ads

Άμεσα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας

Έργα και πρωτοβουλίες στον Ν. Καστοριάς

Διάλογος με τους πολίτες

Βήμα στους νέους

Εγγραφή στο Newsletter
18 Φεβρουαρίου 2012 Συνέντευξη Τύπου ΜΜΕ Καστοριάς :
Print
Συνέντευξη Σάββατο 18/2/12
Θέματα:
  • Ψήφιση του Νομοσχεδίου
  • Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στο Βερολίνο
  • Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στο Βελιγράδι
  • Λάθος οι διαγραφές των Βουλευτών από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
  • Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για την τιμή του πετρελαίου και η Βουλή επιχορηγεί σχολεία για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Ψήφιση του Νομοσχεδίου
Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια εβδομάδα πολλών γεγονότων, με κυρίαρχο βέβαια τη συνεδρίαση της Βουλής και την ψήφιση του «PSI», την απόφαση για τη δανειακή σύμβαση και για τη διαγραφή των χρεών, ύψους 103 δις ευρώ, που γίνεται στη χώρα μας για να υπάρξει μια μεγάλη ανακούφιση.
Είμαστε δηλαδή στη φάση υλοποίησης της απόφασης, στις 26-27 Οκτώβρη του Συμβουλίου Κορυφής, διαγραφής του χρέους και νέας δανειοδότησης της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ. και της Κ.Ε.Τ. με στόχο να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια ως χώρα να απαλλαγούμε από αυτό τον κίνδυνο, της στάσης πληρωμών, την χρεοκοπία. Ως συνέχεια θα μπορέσει η χώρα με σκληρή δουλειά να ορθοποδήσει και πάλι. Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι Βουλευτές βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, να εγκρίνουν την υλοποίηση της συμφωνίας του Οκτώβρη ή όχι. Το «όχι» θα σήμαινε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει και θα οδηγούμασταν σε στάση πληρωμών, δηλαδή σε άτακτη χρεοκοπία, κάτι που θα έφερνε την πλήρη καταστροφή. Πλήρης καταστροφή, όχι μόνο της Εθνικής Οικονομίας αλλά και για κάθε οικογένεια. Το «όχι» και η άτακτη χρεοκοπία επίσης θα μας έδειχνε τον δρόμο εξόδου από την Ευρωζώνη και ίσως και την Ε.Ε. Η χώρα θα έμενε στο περιθώριο και η φτώχεια θα χαρακτήριζε την πορεία των Ελλήνων για πολλές δεκαετίες. Ήταν ώρες ευθύνης, εκείνες οι ώρες της περασμένης Κυριακής, όπου και τα μάτια πολλών Ευρωπαίων ήταν στραμμένα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με αίσθηση αυτής της μεγάλης ευθύνης πήραμε την απόφαση οι 200 βουλευτές, ψηφίζοντας υπέρ της εξασφάλισης της χώρας μας και της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας.
Ο καθένας βέβαια μπορούσε να έχει την δική του άποψη καθώς υπήρξαν συνάδελφοι Βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν. Εκείνες τις ώρες ευθύνης το «ναι» που δώσαμε οι 200 Βουλευτές, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων κομμάτων, σήμαινε ότι αποφύγαμε τη χρεοκοπία, την καταστροφή. Είχα πει δημόσια ότι προτιμώ να έχω τον δικό μου Γολγοθά  ως βουλευτής, παρά με ένα «όχι» να έβαζα τη χώρα σε κίνδυνο να έχει ένα Γολγοθά για δεκαετίες.


Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στο Βερολίνο
Επίσης κάνουμε όλοι συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να ενημερώσουμε σωστά τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Την περασμένη Δευτέρα ήμουν στο Βερολίνο όπου έκανα ομιλία στο φόρουμ για τον Τουρισμό στην Ελλάδα, που είχαμε συνδιοργανώσει η Βουλή των Ελλήνων και το Γερμανικό Κοινοβούλιο, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Λάμμερτ. Το Φόρουμ είχε στόχο να υπάρξει στενότερη συνεργασία και ανάπτυξη του τουρισμού από την Γερμανία προς την Ελλάδα. Ο τουρισμός όπως εξήγησα και στους Γερμανούς αποτελεί ένα είδος «βαριάς βιομηχανίας» για την Ελλάδα. Εμείς έχουμε ένα μεγάλο μέρος εσόδων από τον Τουρισμό και η πορεία της Οικονομίας κάθε χρόνο εξαρτάται και από το πώς θα πάει ο Τουρισμός στην Ελλάδα. Μετά την ομιλία μου ζητήθηκε να συναντηθώ με 50 Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης για να τους ενημερώσω για τις προσπάθειές μας, για την Ελλάδα, για το τι έχουμε πετύχει έως τώρα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της Οικονομίας μας, της μείωσης των ελλειμμάτων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Εξήγησα στους 50 βουλευτές παρουσία και του Προέδρου της Γερμανικής Βουλής τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα ο Ελληνικός λαός, με τις δικές του δυσβάσταχτες θυσίες και ζήτησα να αντιληφθούν και αυτοί το μέγεθος και την αξία αυτών των θυσιών. Επίσης υπογράμμισα ότι εκείνο που λείπει από την Ε.Ε. αυτή τη στιγμή και είναι αναγκαίο να γίνει, είναι όχι απλά συζητήσεις αλλά αποφάσεις για την ανάπτυξη, γιατί η ανεργία μεγαλώνει και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία) και είπα στους Γερμανούς Βουλευτές ότι θα έρθει και η σειρά της Γερμανίας, γιατί και η Γερμανία κινδυνεύει να μπει σε ύφεση. Πράγματι στα στοιχεία εξέλιξης της Γερμανικής Οικονομίας του τελευταίου τριμήνου του 2011 διαπιστώνεται ότι και η Γερμανία έχει αρχίσει να έχει μια μικρή ύφεση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία χώρα όπως τους είπα «ως όαση» μέσα στην Ε.Ε. Θα πρέπει λοιπόν από την μια πλευρά να αναγνωρίζουν και να σέβονται τις θυσίες του Ελληνικού λαού και από την άλλη πλευρά να αντιληφθούν όλοι και κυρίως οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρώπης ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη, όχι ως θεωρία, αλλά ως πράξη με συγκεκριμένα προγράμματα και πρωτοβουλίες. Είναι ανάγκη πλέον να εκδοθούν τα ευρωομόλογα και να εξευρεθούν επιπρόσθετοι πόροι για τις χώρες της Ε.Ε. από την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως πρώτος από όλους στην Ευρώπη είχε προτείνει ο μέχρι πρότινος Πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Παπανδρέου. Η συζήτηση που ακολούθησε πρέπει να πω ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ανάμεσα στους 50 Βουλευτές, εκ των οποίων και 4 μέλη της Κυβέρνησης της κας Μέρκελ, ο Υπουργός Ενέργειας, ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο Υφυπουργός Τεχνολογίας και το δεξί χέρι της κας Μέρκελ ο Γ.Γ. Καγκελαρίας.
Μετά από αυτό μου ζητήθηκε να κάνω την ίδια ενημέρωση σε άλλους 50 βουλευτές της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δίνοντάς μου και εκεί τη δυνατότητα να περιγράψω τι ακριβώς κάνει η Ελλάδα και να εξηγήσω ότι πρέπει να αναγνωρίσουν και να σέβονται τις θυσίες του Ελληνικού λαού, επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται κουβέντα για το αν η Γερμανία, η Γερμανική Κυβέρνηση ή το σύνολο του Γερμανικού Κόσμου έχει στοχοποιήσει την Ελλάδα. Θα πρέπει να πω ότι στις επαφές αυτές διαπίστωσα ότι και στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της Ελλάδας. Υπάρχουν δηλαδή πολλοί που δεν συμφωνούν με εκείνους που λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει και να θυσιαστεί ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί που είναι δίπλα μας και αυτούς τους πολλούς πρέπει να αξιοποιήσουμε. Δεν είναι μονόδρομος η άποψη που διαμορφώνεται καμία φορά ότι όλοι είναι εναντίον της Ελλάδας. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε εκείνους που είναι δίπλα μας, που δείχνουν κατανόηση που έχουν παραπλήσιες απόψεις για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Θεωρώ, όπως μου είπαν όλοι οι Βουλευτές της Γερμανικής Βουλής που συναντήθηκα, ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή η ενημέρωση γιατί όπως διαπίστωσα υπάρχει πρόβλημα πλήρους ενημέρωσης, για αυτό και η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ορισμένες φορές είναι διαστρεβλωμένη. Ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη επίσης γιατί στις 27 Φεβρουαρίου η Γερμανική Βουλή καλείται να συζητήσει και θα κληθούν οι Βουλευτές της Γερμανίας να αποφασίσουν όπως και εμείς την περασμένη Κυριακή, να εγκρίνουν την υλοποίηση της συμφωνίας του Οκτώβρη, κι όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι καθοριστική η απόφαση που θα πάρει το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Γιατί δίνει μετά ένα σήμα θα έλεγα και για όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι την απόφαση διαγραφής του χρέους και στήριξης της χώρας, τη νέα δανειοδότηση που όπως είπα θα τη διασφαλίσει από την χρεοκοπία.  


Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στο Βελιγράδι
Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής επισκέφτηκα αμέσως μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, το Βελιγράδι για να υπογράψουμε με την ομόλογό μου κα Ντεγιάνοβιτς μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα δυο Κοινοβούλια. Επιτυγχάνοντας ως Βουλή των Ελλήνων να εγκριθεί η δικιά μας πρόταση συνεργασίας και τεχνοκρατικής βοήθειας προς τη Βουλή των Σέρβων. Η  Βουλή της Σερβίας θέλει να εκσυγχρονίσει της εσωτερικές της λειτουργίες,  την προσπάθειά της να πλησιάσει ακόμη περισσότερο την ΕΕ, και να διεκδικεί, και εγώ πιστεύω ότι δικαιούται και η Ελλάδα είναι στο πλευρό της, να πάρει το status,  το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε.  Άλλες χώρες έχουν ήδη πάρει αυτό το «status». Στα πλαίσια αυτά η ΕΕ είχε προκηρύξει ένα διαγωνισμό για ποια Κοινοβούλια ποιών χωρών θα θέλανε να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα συνεργασίας και εκσυγχρονισμού των εσωτερικών διαδικασιών του Σερβικού Κοινοβουλίου. Η πρόταση που υποβάλλαμε κρίθηκε σαν η πιο πλήρης, η πιο ολοκληρωμένη και η πιο καλή οπότε ενεκρίθη και η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία. Μας ανατέθηκε αυτό το πρόγραμμα και από πλευράς της ΕΕ.  Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εκτός από εμάς προτάσεις είχαν υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. και τα Κοινοβούλια άλλων έξι χωρών, δηλαδή η Βουλή της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας. Μεταξύ αυτών επελέγη η δική μας πρόταση και είμαστε εμείς ο ανάδοχος και γι’ αυτό υπέγραψα το μνημόνιο συνεργασίας με τους Σέρβους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πάρα πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούν όλοι το τι γίνεται στην Ελλάδα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που είχα, μετά τις συναντήσεις με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον Πατριάρχη Σερβίας, με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ.Τάντις ο οποίος μου εξέφρασε την αγωνία που είχε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου της περασμένης Κυριακής, γνώριζαν πόσο σημαντική θα ήταν για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Θέλουν την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ώστε να μπορεί να εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο των Βαλκανίων. Η απόφαση αυτή είχε και ένα ευρύτερο σημαντικό χαρακτήρα για όλη την ΕΕ, γιατί υπάρχουν φωνές που λένε ότι θα έπρεπε να ψηφίσουμε «όχι» και τότε αυτοί θα μας επευφημούσαν, αλλά ένα «όχι» σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα σήμαινε τη μη εφαρμογή όλων όσων θετικών προανέφερα και για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε.


Λάθος οι διαγραφές των Βουλευτών από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
Σε ότι αφορά τις διαγραφές, γιατί οι δημοσιογράφοι ρωτάν και ρώτησαν και μένα, θα σας πω ποια είναι η  άποψή μου για τις διαγραφές από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν μου πέφτει λόγος για την απόφαση διαγραφών από τη Ν.Δ. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ είπα δημόσια ότι ήμουν και είμαι εναντίον των διαγραφών κι αυτό το είπα πριν τη συνεδρίαση της Κυριακής, αλλά το είπα και μετά εκεί που έπρεπε, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και δημόσια. Κατά την άποψή μου ήταν λάθος ότι κάποιοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν αυτή τη συμφωνία, όπως ήταν λάθος και η μη προσέλευση-αποχή από την ψηφοφορία αυτή. Αλλά από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι ήταν λάθος και οι διαγραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είπα ότι θα ήταν καλύτερα να λαμβάνονταν η απόφαση να παραπεμφθούν στα όργανα που προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, στα πειθαρχικά όργανα. Θα έπρεπε να υπήρχαν κλιμακωτές αποφάσεις πριν κανείς φτάσει στη διαγραφή από την Κ.Ο.έστω κι αν αυτή η διαγραφή δεν σημαίνει διαγραφή και από το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί αυτό το θέμα.


Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για την τιμή του πετρελαίου και η Βουλή επιχορηγεί σχολεία για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Φέτος ο παρατεταμένος χειμώνας και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν τεράστιο κόστος στα νοικοκυριά. Έχω πει πολλές φορές ότι όλα αυτά δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα μαζί με την γενικότερη οικονομική κατάσταση στους κατοίκους του νομού μας, της δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας. Γι’ αυτό και κατανοώ απόλυτα τους πολίτες που φώναξαν δυνατά την αγωνία τους και το πρόβλημά  τους στο συλλαλητήριο που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, είναι απόλυτα κατανοητό. Μακάρι να βρεθεί η δυνατότητα να υπάρξει ανακούφιση σε ό,τι αφορά το κόστος θέρμανσης. Μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε κανείς να βρει έναν τρόπο διαφορετικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο βορά από τον νότο. Έχω θυμίσει πολλές φορές, ότι η μόνη μέθοδος που μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί και δεν λύνει το πρόβλημα αλλά ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά τι, είναι η καταβολή επιδόματος. Φέτος η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επέτρεπε την καταβολή αυτού του επιδόματος. Το θέμα αυτό θα πρέπει να το ξαναδούμε από την αρχή όλοι και η κεντρική πολιτεία και τα περιφερειακά όργανα, η τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για τα επόμενα χρόνια που θα ανακουφίζει εν μέρει το μεγάλο κόστος της θέρμανσης. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, διότι όσον αφορά το πετρέλαιο και η τιμή του στην εσωτερική αγορά θα εξαρτάται πάντα από το πώς θα διαμορφώνεται η τιμή του στη διεθνή αγορά. Κάτι ειπώθηκε από πλευράς του Ιράν την περασμένη βδομάδα κι αμέσως είδαμε να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου.
Θέλω να θυμίσω ότι ως Πρόεδρος της Βουλής πήρα την απόφαση από τα λίγα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας, μετά τις περικοπές που είχαμε προχωρήσει στα λειτουργικά και στις αμοιβές των Βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, από τα κονδύλια αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε, ενισχύσαμε τους δήμους των δυο νομών που είχαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες μέχρι τώρα, δηλαδή τους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς για να μην υπάρξει πρόβλημα θέρμανσης στα σχολεία. Παράλληλα όμως ζήτησα από το Υπουργείο Εσωτερικών να επιταχυνθεί η καταβολή της δόσης του Φεβρουαρίου προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Με ενημέρωσαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων. Για τους δήμους των δικών μας περιοχών που είχαν και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες θα πρέπει αυτή η δόση να είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη δόση του Ιανουαρίου διαμέσου των ΚΑΠ.


PES

Βουλή των Ελλήνων

Amnesty International

Unicef

Facebook

Καστοριά

VOYLITILEORASI_copy