Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

ads

Άμεσα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας

Έργα και πρωτοβουλίες στον Ν. Καστοριάς

Διάλογος με τους πολίτες

Βήμα στους νέους

Εγγραφή στο Newsletter
14 Φεβρουαρίου 2012 Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Σερβίας στο Βελιγράδι
Print
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2012_02_14_servia_2__400_x_183_


Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Σερβίας στο Βελιγράδι

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Boris Tadic, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βελιγράδι για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Σερβικό Κοινοβούλιο.
    Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, τόσο ο κ. Πετσάλνικος όσο και ο κ. Tadic επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα.
    Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπογράμμισε την πλήρη και σταθερή στήριξη που παρέχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της φίλης χώρας σε περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης.
    Ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Πετσάλνικο για την υποστήριξη αρχών εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Μνημόνιο Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής συνυπέγραψε με την ομόλογό του Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας κυρία Slavica Djukic-Dejanovic Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπευτικών σωμάτων των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην παροχή τεχνογνωσίας από την ελληνική πλευρά, μέσω της διάθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων, για τη βελτίωση των δομών και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του Σερβικού Κοινοβουλίου. Σκοπός του εν λόγω ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η αποδοτικότερη διοίκηση, η βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών που συμβάλλουν στη διαδικασία προσέγγισης της χώρας στην Ε.Ε.
Για την πρόταση συνεργασίας της με το Κοινοβούλιο της Σερβίας, η Βουλή των Ελλήνων επελέγη ως ανάδοχος τόσο από τη σερβική πλευρά όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα στα κοινοβούλια οκτώ χωρών: Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Πολωνίας.
    Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, στη Σερβική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Πετσάλνικος, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία και την ευχή του «η Σερβία να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας τον προσεχή Μάρτιο», ανέφερε:

Φ. Πετσάλνικος: «Η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων διασφαλίζει σιγουριά και σταθερότητα για τη χώρα και το λαό»

    «Η Ελλάδα συμμετέχει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο έντονης προσπάθειας για να ισχυροποιήσει την οικονομία της και να ξεπεράσει προβλήματα. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες ξεκινώντας από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία μέχρι και την Ιταλία, τη μεγάλη αυτή οικονομία της Ευρώπης. Ο Ελληνικός Λαός –και όχι μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο– είναι αποφασισμένος μέσα από επώδυνες θυσίες να ισχυροποιήσει την οικονομία της χώρας και να διασφαλίσει την περαιτέρω πορεία της μέσα στην Ευρώπη. Η μεγάλη απόφαση που ελήφθη από τη Βουλή των Ελλήνων με ευρύτατη πλειοψηφία διασφαλίζει τη σιγουριά και τη σταθερότητα για όλα τα επόμενα χρόνια».
    Η Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης υπογράμμισε την αλληλεγγύη και αλληλοσυμπαράσταση μεταξύ των δύο χωρών και των αντιπροσωπευτικών σωμάτων τους, «και μάλιστα στη σύνθετη περίοδο που διερχόμαστε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Η Ελλάδα έχει κατανόηση για όλους τους στόχους μας», πρόσθεσε, «και ιδιαίτερα για την πορεία μας προς την Ε.Ε. και τη διαφύλαξη της εδαφικής μας ακεραιότητας. Όλες οι μορφές συνεργασίας μεταξύ μας, είτε πρόκειται για πολιτικές είτε για οικονομικές είτε για πολιτιστικές, αποτελούν μαρτυρίες μιας παράδοσης, η οποία ουδέποτε προδόθηκε».
    Απαντώντας, εξάλλου, σε δημοσιογραφική ερώτηση ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε μεταξύ άλλων:

Πρόεδρος της Βουλής: «Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι, όχι ευχάριστοι»

    «Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί και υφίσταται θυσίες. Όταν κάποιος παίρνει δυσάρεστες αποφάσεις ως πολιτικός δεν είναι ευχάριστος. Πιστεύω όμως ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι για την πατρίδα μας και όχι απλά ευχάριστοι. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες, θα ισχυροποιήσουν την ελληνική οικονομία και θα διασφαλίσουν τη σιγουριά της παραμονής μας στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Ως βουλευτής στη χώρα μου προτιμώ να βαδίζω το δικό μου Γολγοθά, παρά με τις αποφάσεις μου να οδηγήσω τη χώρα μου σε πραγματικό Γολγοθά».

2012_02_14_servia_3__400_x_298_

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ειρηναίο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο, στη διάρκεια της οποίας τόνισε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και την ευαισθησία της Ελλάδας για την προστασία και τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενεργός ο ρόλος της Ελλάδας.


PES

Βουλή των Ελλήνων

Amnesty International

Unicef

Facebook

Καστοριά

VOYLITILEORASI_copy