Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

ads

Άμεσα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας

Έργα και πρωτοβουλίες στον Ν. Καστοριάς

Διάλογος με τους πολίτες

Βήμα στους νέους

Εγγραφή στο Newsletter
03 Φεβρουαρίου 2012 Συνέντευξη Τύπου ΜΜΕ Καστοριάς
Print
03 Φεβρουαρίου 2012 Συνέντευξη Τύπου ΜΜΕ Καστοριάς

1ο Θέμα: επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών για αγορά πετρελαίου θέρμανσης
2ο Θέμα: πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
3ο Θέμα: Πρόγραμμα αυτεπιστασίας των δήμων1ο Θέμα: επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών για αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Ο χειμώνας φέτος στη Δυτ. Μακεδονία και ιδιαίτερα στην περιοχή μας ως γνωστόν, είναι πάρα πολύ βαρύς και δημιουργεί προβλήματα σε  όλους  και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, επειδή οι θερμοκρασίες ήταν και είναι χαμηλές. Στο Νομό Καστοριάς και στο Νομό Φλώρινας,  φέτος έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες από όλη την Ελλάδα και αμέσως μετά έρχεται η δική μας περιοχή. Επικοινώνησα τις προηγούμενες βδομάδες με όλους τους Δημάρχους της περιοχής μας και του Ν. Φλώρινας ζητώντας να μάθω πώς είναι η κατάσταση στα σχολεία σε σχέση με την θέρμανση προκειμένου να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση. Ως Βουλή αποφασίσαμε τη χρηματοδότηση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, στους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου και στους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, έτσι ώστε να καλυφθούν και οι δύο νομοί υποβοηθώντας σ’ αυτή τη φάση έως ότου έρθει η μηνιαία  δόση για λειτουργικά έξοδα  από το Υπ. Εσωτερικών. Το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται από 20.000,00€ έως 25.000,00€ για τους μεγαλύτερους δήμους και 10.000,00€ για τους μικρότερους  και για τους ακόμη μικρότερους  5.000,00€ από πλευράς αριθμού σχολείων έτσι ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν άμεσα πετρέλαιο στις μονάδες που είχε τελειώσει.
Αναλυτικά τα ποσά που διατίθενται:
Νομός Καστοριάς
Δήμος Καστοριάς 20.000,00€
Δήμος Άργους 10.000,00€
Δήμος Νεστορίου 5.000,00€
Νομός Φλώρινας
Δήμος Φλώρινας 25.000,00€
Δήμος Αμυνταίου 10.000,00€
Δήμος Πρεσπών 5.000,00€
 Είναι μια συμβολική κίνηση της Βουλής των Ελλήνων για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα  για να μην κρυώνουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να αντεπεξέρχονται στα διδακτικά τους καθήκοντα. Παράλληλα  μίλησα επανειλημμένα με το Υπ. Εσωτερικών λέγοντάς τους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης του Φεβρουαρίου προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η εκτίμησή μου είναι ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει χρηματοδότηση κατά τι βέβαια αυξημένη όπως ζήτησα για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα κατά τον καλύτερο τρόπο.

2ο Θέμα: πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα  απασχόλησης κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή των λευκών και πράσινων θέσεων, είμαστε στη φάση έναρξης αυτού του προγράμματος. Προβλέπεται σε αυτή τη φάση η δημιουργία 400 θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
Ο προϋπολογισμός εφαρμογής στο νομό Καστοριάς αυτού του προγράμματος ανέρχεται σε 1.312.000,00€. Αυτές οι θέσεις θα λειτουργήσουν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Δήμων καθώς επίσης και τις ανάγκες της Περιφέρειας. Είναι ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και οι δικαιούχοι φορείς θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ήδη έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο  η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων και θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους δικαιούχους και τους συμπράττοντες φορείς, δηλαδή τους δήμους. Οι συμπράττοντες φορείς θα αποφασίσουν για τις ειδικότητες που θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ και όλη η διαδικασία θα γίνει υπό την άμεση επίβλεψή του, επειδή είναι μοριοδοτημένα και αντικειμενικά τα κριτήρια των δικαιούχων  ώστε  να είναι όλα διαφανή και  να μην υπάρξουν προβλήματα και παράπονα. Οι ωφελούμενοι δηλαδή οι άνεργοι που θα υποβάλλουν μετά τις αιτήσεις θα πρέπει να έχουν δελτίο ανεργίας, επίσης μπορεί να είναι αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 10.500,00€ για το οικονομικό έτος 2010, να είναι έλληνες πολίτες ή μετανάστες με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Τα κριτήρια επιλογής έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε μέρα πλήρους απασχόλησης είναι 25€  και θα φτάνει συνολικά μέχρι και τα 625,00 μηνιαίως.

3ο Θέμα: Πρόγραμμα αυτεπιστασίας των δήμων

Παράλληλα συζητάμε με το Υπουργείο Εσωτερικών για την χωρίς καθυστέρηση ενός άλλου προγράμματος  που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Θα το υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και αποκαλείται   πρόγραμμα αυτεπιστασίας των δήμων όπου και με αυτό θα μπορούν να απασχοληθούν σε έργα των δήμων διάφορες ειδικότητες εργαζομένων. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στο Φεβρουάριο κι ότι η έναρξη υλοποίησής του θα γίνει το αργότερο τον Μάρτιο. Όλες αυτές οι λαμβάνονται παίρνονται με έναν και μοναδικό στόχο, να ανακουφιστεί όσο μπορεί ο κόσμος της περιοχής από το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

PES

Βουλή των Ελλήνων

Amnesty International

Unicef

Facebook

Καστοριά

VOYLITILEORASI_copy