Τετάρτη 1 Απριλίου 2020
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  

ads

Άμεσα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας

Έργα και πρωτοβουλίες στον Ν. Καστοριάς

Διάλογος με τους πολίτες

Βήμα στους νέους

Εγγραφή στο Newsletter
6 Φεβρουαρίου 2012 Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στο Βερολίνο
Print
Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στο Βερολίνο

Πρόεδρος Βουλής: «Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται τιμωρία»

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας κ. Norbert Lammert, συνδιοργανώθηκε  στο Βερολίνο  «Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό».


Τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν:

·         η δημιουργία διμερούς επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που θα λειτουργεί και στις δύο χώρες με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού

·         η παρουσίαση του υφιστάμενου νομοθετικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας

·         η παρουσίαση  συγκεκριμένων επενδυτικών ευκαιριών σε θεματικές ενότητες τουριστικού ενδιαφέροντος

·         η ανάπτυξη δράσεων μαθητικού και φοιτητικού τουρισμού αλλά και άλλων θεματικών τουριστικών δραστηριοτήτων , και

·         οι διαδημοτικές συνεργασίες για την ενίσχυση του τουρισμού.

Πρόεδρος Βουλής: «Οι Έλληνες κάνουν θυσίες. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση»

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Πετσάλνικος, επισήμανε τη σημασία της διοργάνωσης του συγκεκριμένου φόρουμ, διότι – όπως τόνισε- γίνεται σε μια περίοδο που απαιτείται στενή και συστηματική συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών, αλλά κυρίως όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο της πραγματικής οικονομίας.

«Ο τουρισμός, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες στην Ελλάδα και η σημασία του είναι μεγάλη, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε μία δύσκολη περίοδο». Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι η Ελλάδα καταβάλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εξυγιάνει τα οικονομικά της  με οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για το εισόδημα των πολιτών, αλλά και στην αύξηση της ανεργίας. «Ο ελληνικός λαός κάνει τεράστιες θυσίες», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια (2010-2011) μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 6,5% του ΑΕΠ, κάνοντας τεράστιες περικοπές. Μάλιστα, προβαίνοντας σε σύγκριση τόνισε ότι εάν ήταν αναγκασμένη η Γερμανία να μειώσει το έλλειμμά της κατά 6,5% το ΑΕΠ, τότε οι περικοπές θα αντιστοιχούσαν σε 160 δις ευρώ.

 Παράλληλα,  υπογράμμισε ότι είναι «απόλυτα ψευδείς» οι απόψεις που διατυπώνονται στη Γερμανία ότι «οι Έλληνες δεν εργάζονται σκληρά ή ότι είναι τεμπέληδες», επισημαίνοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες εργάζονται 2.109 ώρες ετησίως, όταν οι Γερμανοί εργάζονται 1.419 ώρες, οι Γάλλοι 1.554 ώρες, οι Ιταλοί 1.778 ώρες, οι Ισπανοί 1.663 ώρες και οι Πορτογάλοι 1.714 ώρες ετησίως.


«Ατυχέστατη ιδέα ο επόπτης στην Ελλάδα»


Ο κ. Πετσάλνικος, δεν παρέλειψε  να αναφερθεί στην πρόταση επιβολής επόπτη στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την ως «ατυχέστατη ιδέα». «Κάτι τέτοιο, τόνισε με έμφαση, θα προσέβαλε την ίδια τη Δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης. Πάνω από όλα υπάρχει ανάγκη να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια μιας χώρας, την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού».

«Δεν χρειάζεται τιμωρία ο ελληνικός λαός»

Και πρόσθεσε: « Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται τιμωρία για λάθη που έγιναν στη χώρα κατά το παρελθόν, αλλά χρειάζεται συμπαράσταση στην προσπάθεια που καταβάλει».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι  η οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να ξεπερασθεί μόνο με δημοσιονομικές περικοπές. «Είναι αναγκαίο να δοθεί άμεσα ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και πρέπει να το αντιληφθούν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Πετσάλνικος στον χαιρετισμό του.


Συνάντηση Πετσάλνικου-Lammert.


Πριν την έναρξη του «φόρουμ» ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του του Bundestag κ. Prof. Dr. Norbert Lammert. Κατά τη συνάντηση ο κ. Πετσάλνικος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Lammert για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα να εξυγιάνει τα οικονομικά της, καθώς και για το πλήθος των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.


Στο «Ελληνογερμανικό φόρουμ για τον Τουρισμό», από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Χρύσα Αράπογλου, το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής Ν.Δ. Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Δημήτριος Ράλλης. Επίσης συμμετείχαν  εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του  Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων & Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., της Invest in Greece, του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Δήμου Αθηναίων καθώς και των εταιρειών αερομεταφορών Aegean Airlines S.A. Griechenland Niederlassung Deutschland και Olympic Air.

Την γερμανική πλευρά εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Bundestag κ.  Norbert Lammert, ο Υφυπουργός Οικονομίας, εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για θέματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Τουρισμού κ.Ernst Burgbacher, ο Υφυπουργός Εργασίας, Εντεταλμένος Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Hans-Joachim Fuchtel, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Τhomas Rachel, η τομεάρχης Τουριστικής Πολιτικής κα Dr. Gisela Fuchtel, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής κ.Klaus Brahmig και τα μέλη της Επιτροπής. Παράλληλα στο φόρουμ μετείχαν δια εκπροσώπων τους η Γερμανική Πρεσβεία, ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Τουρισμού (BTW), ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ταξιδιωτικού Μάνατζμεντ (VDR), ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV), ο Σύνδεσμος Τουρισμού του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου Mecklenburg- Vorpommern, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, η TUI International, η Thomas Cook Deutschland AG, η Alltours Flugreisen Gmbh, το TEMOS Gmbh , ο Σύνδεσμος Αεροδρομίων ADV, η ADAC, Der Deutsches Reiseburo GmbH & Co. OHG ATLASREISEWELT Berlin, ο Σύνδεσμος Ταμιευτηρίων Ανατολικής Γερμανίας, η Fvw.de/Touristik Business και η Travel Attika Reisen. 

PES

Βουλή των Ελλήνων

Amnesty International

Unicef

Facebook

Καστοριά

VOYLITILEORASI_copy